Повчитися за кордоном і повернутися в Україну: що таке Еразмус+ для студентів?

Повчитися за кордоном і повернутися в Україну: що таке Еразмус+ для студентів?

Чи знаєте ви, що таке академічна мобільність?

Можливість для студента/ки офіційно поїхати на семестр чи два за обміном в університет іншої країни. Там він/вона буде вивчати ту саму спеціальність або брати участь у дослідницькому проєкті. Учасник мобільності вдосконалює іноземну мову, отримує досвід життя в іншій країні, подорожує та отримує знайомства зі всього світу. 

Існують спеціальні програми та договори між університетами, які створені для підтримки обмінів студентів. Деякі з них надають стипендії на час мобільності. Тому, якщо ви чи ваша дитина незабаром вступає в університет, або вже є студентом, то вам слід якомога раніше дізнатися у вашому такі можливості у вашому ЗВО (закладі вищої освіти) — це гарний критерій при виборі університету. 

Як це працює?

Український університет (наприклад, Ізмаїльський гуманітарний університет) та іноземний університет (наприклад, Фінський національний університет) укладають договір про співпрацю. Згідно цього договору вони організовують взаємообмін 5 студентів зі спеціальності «педагогіка» кожного семестру. Також університети визнають оцінки, які студенти здобувають в університеті-партнері протягом мобільності. 

Студентам можуть надавати стипендію, а можуть і не надавати. Для українських студентів їхати в країни ЄС, або,наприклад, ОАЕ досить дорого. Тому тут на допомогу приходять програми фінансування, такі як Еразмус+. 

Що таке Еразмус+?

Це програма Європейської комісії з річним бюджетом у 4 млрд євро. Її координацією в Україні займається Національний Еразмус+ офіс. Програма надає фінансування для академічних та наукових обмінів викладачів та студентів.

Українські університети теж мають можливість брати участь в таких обмінах і отримувати стипендії для своїх студентів. Для цього університет має виконати низку завдань, знайти університет-партнера, узгодити навчальні програми і тд. 

Для цього в університетах створюють спеціальні відділи міжнародного співробітництва, які займаються пошуком та впровадженням подібних можливостей. 

Щоб подивитися, які можливості академічної мобільності має ваш університет, ви можете зайти на сайт вашого відділу міжнародної співпраці або на сайт університету, факультету або подзвонити до адміністрації закладу. 

Що потрібно студенту, який хоче поїхати за академічною мобільністю?

Створюється комісія, яка обирає кращих кандидатів на обмін. У різних програм умови можуть відрізнятися, але базовий перелік часто залишається схожим:

  • Рівень володіння іноземною мовою (часто це англійська)
  • Гарна академічна успішність (виписка оцінок)
  • Мотиваційний лист (чому мають обрати саме вас)
  • Додаткові документи, які можуть відрізнятися у різних програм

Якщо ми говоримо саме про Еразмус+, то студент виграє стипендію на переліт та щомісячне проживання у країні, в яку він їде. Наприклад, для Угорщини це 700 євро/місяць, для Швеції — 900 євро/місяць.

Які ЗВО надають можливості академічної мобільності?

Більшість топових університетів України: це КНУ ім. Т. Шевченка, Київська політехніка, Університет Каразіна м. Харків, Львівська політехніка та Університет ім. Франка у Львові, Сумський національний університет. Це не весь перелік. Складніша ситуація з медичними університетами — там таких можливостей менше, але вони все одно є. 

Обов’язково заходьте на сайти університетів та перевіряйте цю інформацію. Наявність програм академічної мобільності — це показник якості та прогресивності університету. 

Чому мобільність — це круто? На власному прикладі.  

Мене звуть Целіков Артем, я студент-біолог. На третьому курсі я їздив за програмою Еразмус+ в Університет Валенсію, Іспанія. 

На початку було важко, але за ці пів року я з нуля оволодів іспанською мовою на достатньому для навчання рівні і глибоко познайомився з іншою культурою. Доторкнувся до сучасної системи освітнього процесу, і тепер хочу застосувати цей досвід у своєму унівеситеті. 

Повноцінно жив у європейському місті не як турист, а як повноцінний мешканець. Тепер я розумію, які проблеми потрібно вирішувати в українських містах, щоб зробити наше життя комфортнішим та безпечнішим. 

Знайшов друзів та знайомих з кількох європейських країн. Багато подорожував по Іспанії, адже моя стипендія у 850 євро дозволяла це робити. 

І головне — повернувся в Україну з натхненням на позитивні зміни і бажанням прямо на це впливати. 

А існує щось крім Еразмус+?

Так, звичайно. Еразмус+ — це бренд і широка програма, але вона не одна. Різні стипендії пропонують американські, канадські, німецькі, китайські фонди. Зараз все це досить легко шукати в Інтернеті. До того ж, конкретні кафедри можуть мати домовленості з кафедрами-партнерами закордонних університетів, для проведення спільних досліджень, наприклад. 

Ми молода країна, і круто, що наша молодь отримує можливості вчитися за кордоном, повертатися додому і застосовувати цей досвід на рідній землі. Головне, вчасно знаходити необхідну інформацію.