НЕ ТРЕБА МЕНЕ ПРОФОРІЄНТУВАТИ!

НЕ ТРЕБА МЕНЕ ПРОФОРІЄНТУВАТИ!

Старшокласники втомилися від нудних заходів профорієнтації і реклами регіональних ЗВО. Що відбулося замість цього в Арцизі?

«54% українців не працюють за спеціальністю, і лише 9,9% з них визнають, що це через незатребуваність професії», - говорять нам дані 20

18 року. Мене звати Целіков Артем , я студент 2 курсу КНУ ім. Тараса Шевченка. І у цей вівторок я прийшов до 11-классників двох шкіл Арциза, щоб поспілкуватися з ними про майбутній вибір у неформальній обстановці, поділитися своїм досвідом і інструментами пошуку себе.

  

На мою думку (і ви зі мною погодитесь ), існуючі підходи в системі профорієнтації, що були створені у минулому столітті, вже давно не є дієвими у сучасному світі, де ви можете декілька разів за життя змінювати професію і не бути прив’язаним до «рідного заводу». Профорієнтація – процес, що має супроводжувати людину протягом життя, і цей процес відбувається всередині самої людини. Вже слід визнати, що «тести на професію» не працюють.  Моя ціль – надати старшокласниками інструменти внутрішнього пошуку себе, надати надійні та цікаві джерела інформації та познайомити їх з якомога більшою кількістю варіантів. Саме тому цей тренінг-дискусія проходив в неформальній обстановці, з жартами та живим спілкуванням (на фотографії ми навіть танцюємо), щоб діти відчули реальність нашого діалогу і слів, що я там сказав. Звичайно, такі глобальні проблеми неможливо вирішити без системних змін за 1 годину, але всі ініціативи реформ і люди, що їх роблять, починаються саме з цих точкових дій.

До слова, я ділився досвідом успішного складання ЗНО та ДПА. Учні разом зі мною та вчителями в реальному часі впевнились у тому, що у кожного свої погляди на роль школи та вищої освіти, і через це важко вести діалог всередині школи. Поговорили про те, чому великі міста стають великими просторами можливостей, а також про неактуальність поняття «таланту». Моя головна ідея звучить так: «Вища освіта – не панацея у пошуку роботи мрії, а лише один з інструментів досягнення нових висот у сферах, в яких ви зацікавлені розвиватися, і не всім, і не завжди цей інструмент підходить!»

Хочеться висловити велику вдячність адміністраціям ЗОШ №1-гімназії та ЗОШ №5 на чолі з Афанасьєвим Віталієм Андрійовичем та Слюсар Тетяною Миколаївною за підтримку та сприяння у проведені цього чудового заходу! А також завдячую Центральній районній бібліотеці на чолі з Гуцан Галиною Іванівною та її команді, за чудову атмосферу в СОУП «Гравітація», що ідеально підходить для таких зустрічей.