Смачний день. Штолен

Смачний день. Штолен

Час швидкоплинний. І ось вже скоро Різдво Христове. Так, цьогоріч ми перейшли на новий церковний календар, тому і святкування буде раніше. Звичайно, не всі ще готові святкувати Різдво 25 грудня. Але це не привід не скуштувати різдвяний штолен. Особисто моя родина буде смакувати штоленом і 25 грудня, і 7 січня. А, цілком можливо, і раніше, бо втриматись від цих шалених пахощів просто нереально. А новий рецепт штолена без дріжджів я випробувала за рецептом Євгена Клопотенка. Особливо актуальний рецепт для тих, хто "не товаришує" з дріжджовим тістом. Обіцяю, буде смачно!

СКЛАДОВІ

- 300 г Борошно

- 50 г Мигдаль (смажений)

- 1 ч. л. Розпушувач

- 1 ч. л. Цукор ванільний

- 150 г Цукор

- 1 ст. л Цукрова пудра (для посипання)

- 0,5 ч. л. Кардамон (мелений)

- 150 г Сир кисломолочний (творог)

- 50 г  Цукати 

- 50 г Родзинки

- 50 г Вишня (в'ялена)

- 1 шт. Яйце

1 дрібка солі

- 100 г Вершкове масло

- 100 мл Коньяк (або ром)

- 100 г цукрової пудри

- 1 шт. Апельсин

Для сиропу

- 150 мл Вода

- 3 зірочки Бадьян

- 100 г Цукор

Приготування:

Цукати (50 г), родзинки (50 г) та в'ялену вишню (50 г) замочіть у коньяку або у ромі на 20 хвилин. Залишки рідини злийте.

Мигдаль (50 г) перебийте в борошно в чаші блендера або у млинку. Змішайте в мисці пшеничне борошно, мигдальне борошно, цукор, сіль, ванільний цукор, розпушувач, мелений кардамон. Перемішайте ложкою до однорідної маси. Додайте яйце, сир, розм'якшене вершкове масло, сік половини апельсина.

Розігрійте духовку до 180 градусів. Натріть у тісто цедру одного апельсина і ще раз добре замісіть, щоб цедра рівномірно розподілилася. 

Сформуйте штолен у формі довгастого буханця і викладіть на лист, застелений пергаментом. Випікайте у розігрітій духовці протягом 40-45 хвилин.

Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику 100 г цукрової пудри і 150 мл води, додайте 3 зірочки бадьяна і доведіть до кипіння. Проваріть сироп на мінімальному вогні близько 10 хвилин, зніміть із вогню і дайте вистигнути.

Готовий штолен дістаньте з духовки, дайте охолонути, просочіть сиропом (можна полити сиропом з ложки або змастити кілька разів за допомогою кулінарного пензлика). Посипте штолен цукровою пудрою. 

Найкраще штолену дати настоятися 2-3 тижні, так він  максимально  розкриє свої смаки. Але, якщо незмога так довго чекати - ставте чайник. Не відмовляйте собі у задоволенні відчути смак Різдва вже зараз.

Всім смачного  дня. Готуйте з любов'ю.

А для тих господиньок, котрі таки хочуть традиційний штолен, рецепт "Смачний день. РІЗДВЯНИЙ ШТОЛЕН" ТУТ

Вікторія Лісецька



Дякуємо, що дочитали нашу статтю до кінця!

Залишайтеся в курсі важливих подій! Слідуйте за нами:

✅ у facebook (та запроси друзів!)

✅ у нашому Telegram-каналі

✅ в Instagram