РІЗДВЯНИЙ ШТОЛЕН

РІЗДВЯНИЙ ШТОЛЕН

Штолен — традиційна німецька ​різдвяна випічка. Найпоширеніший різновид штоленів із начинкою з родзинок та цукатів. Німецький різдвяний кекс готують із здобного дріжджового тіста. Зрозуміло, що кожен пекар має свій рецептурний склад приправ та спецій, які надають штоленам різних пекарень особливого смаку. Після випічки штолен просочують розтопленим вершковим маслом та посипають цукровою пудрою. Штолени випікають заздалегідь, іноді за місяць до Різдва, у прохолодному місці можуть зберігатися два-три місяці.

І ми приготуємо штолен, щоб відчути аромати свята. За 3 тижні до Різдва він якраз вистоїться і насититься своїми ароматами. Хоча впевнена, ви спробуєте його ще до того, як запакуєте на зберігання.

Різдвяний штолен

Пшеничне борошно - 500 гр

Молоко - 200 мл

Цукор - 100 гр

Вершкове масло - 300 гр(із яких 200 гр –- у тісто)

Яєчні жовтки - 1 шт.

Дріжджі - 30 гр

Цукрова пудра - 200 гр

Родзинки - 150 гр

Мигдаль - 150 гр

Коньяк - 30 мл

Цукати та сухофрукти на ваш смак ( я беру ананас, журавлину, курагу, фініки)- 300 гр

Апельсинова цедра - 1 ч. л.

Корицю, мускатний горіх і імбир сушений додати за смаком

Ванільна настоянка або ванільний цукор - 1 ч. л.

З вечора замочити родзинки, горіхи, цукати, сухофрукти та цедру в коньяку і ванільній настоянці, якщо у вас ванільний цукор -додавати уже в тісто.

Дріжджі розводимо в теплому молоці. Додаємо масло, жовток, цукор, ваніль, спеції, борошно. Вимішуємо тісто. Перекладаємо на стіл і вмішуємо до тіста горіхи, цукати, родзинки та сухофрукти.

Тісто залишаємо для збільшення його об'єму вдвічі. Ділимо тісто на дві частини. Розкатуємо прямокутник і складаємо вдвоє, надаючи йому форму майбутнього штолена. Залишаємо на дечці на 20 хвилин підійти.

Випікати штолени при 170 градусах близько 40 хвилин. Ще гарячими змастити розтопленим маслом, яке ми залишили ще на початку замісу тіста, та щедро посипати цукровою пудрою.

Якщо штолени встигнуть охолонути і ви їх не з'їсте ще гарячими, то загорніть їх у пергамент, потім у фольгу і залиште до Різдва у прохолодному місці.

Ось і все. Всі сусіди відчують аромати вашого штолена. Повірте, запах Різдва заполонить всю вашу оселю, і не лише вашу.

Готуйте з  любов'ю. Смачного вам дня.

"Кут огляду" ближчий до читача!

Всі новини Бессарабії та України тут і зараз:

Стань частиною нашого товариства у facebook та запроси друзів.

Коротко та по суті: Підпишись на наш Telegram- канал

Підтримай нас в Instagram