Одещину відвідала команда реформи шкільного харчування: як триває реформування

Одещину відвідала команда реформи шкільного харчування: як триває реформування

Корисна, різноманітна та якісна їжа для дітей — така кінцева мета реформи шкільного харчування, кажуть її розробники. Вона стартувала у 2021 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Наразі в рамках реформи продовжують модернізувати шкільні їдальні, створюють кулінарно-навчальні центри, виділяють кошти на безкоштовне харчування пільговиків та дітей початкової школи. Також змінюється саме меню. У рамках візиту команди реформи журналістам провели екскурсії у чотирьох школах на Одещині, аби продемонструвати результати введення реформи. Про це розповідає Суспільне.

Загалом, організатори форуму звели цілі стратегії та втілення реформи про підтримку громад у впровадженні якісного харчування до таких пунктів:

Підвищення фінансової та інституційної спроможності. Надання субвенцій. Модернізація інфраструктури харчоблоків, кухонь, обідніх залів: щоб були відповідні можливості приготування та споживання їжі. Кадровий потенціал, підвищення кваліфікації кухарів і залучення молодих кадрів. Комунікація здорового харчування.

Заступник міністра освіти Андрій Сташків розповів, що наразі держава активно підтримує провадження цієї реформи в кожній територіальній громаді.

-Ну, перший і основний напрямок — це, звичайно, субвенція на ремонт кухонь і їдалень, про яку ми сьогодні багато говоримо. Це безпрецедентно велика сума субвенцій — півтора мільярда гривень, яка виділилася саме на оновлення інфраструктури. І, як я вже казав, в нас є 172 проєкти. Антикорупційна експертиза Європейської комісії була залучена. Вони кожен проєкт своїми фахівцями опрацювали. Чи цього достатньо для держави? Ні, однозначно. Тому що в Україні 20 тисяч закладів освіти — це і садочки, і школи. Ми ж говоримо конкретно зараз про школи, їх 12 тисяч, і більшості з них потрібне оновлення кухонь і їдалень, - розповів він.

- Вартість такого проєкту — 44 мільйони гривень. Це було співфінансування, інші — це були державні бюджети. Загалом в області зараз будується 13 об'єктів, загальне фінансування — 121 мільйон витрачено, щоб ми реалізували ці проєкти. Цей проєкт до кінця року планується завершити. У нас в цьому році заплановано три харчоблоки — це в опорних кухнях, і 10 харчоблоків — базова кухня, — додав голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Залишайтеся в курсі важливих подій! Слідуйте за нами:

✅ у facebook (та запроси друзів!)

✅ у нашому Telegram-каналі

✅ в Instagram