Адмінресурс у дії: 22 облдержадміністрації поширюють однакові піар-матеріали з Офісу президента – ІМІ

Адмінресурс у дії: 22 облдержадміністрації поширюють однакові піар-матеріали з Офісу президента – ІМІ

Після інтерв’ю президента України Володимира Зеленського 22 українські обласні державні адміністрації розмістили на своїх сайтах і поширили на сторінках у соцмережах однакові цитати глави держави з його розмови з телеведучою, - пише ПРЯМИЙ.

У публікаціях ОДА рекламується президентська програма “Велике будівництво” та анонсується майбутня зустріч Зеленського з Президентом США Джо Байденом, зазначили в Інституті масової інформації. Експерти ІМІ наголосили, що публікації містять ознаки політичного піару, зокрема на це вказують компліментарні оціночні судження на користь президента, відсутність балансу та централізований характер розміщення матеріалів.

Матеріали із заголовками “Президент: “Велике будівництво” – реально крута програма, яка допомогла зберегти робочі місця під час пандемії”, “На зустрічі з Президентом США Володимир Зеленський порушуватиме питання безпеки та економіки”, “Президент: Мої конкуренти на виборах – погані дороги, війна та бідність” були розміщені 25 червня на сайтах 22 ОДА.

Лише на сайтах Львівської та Одеської не було виявлено матеріалів щодо інтерв’ю президента. Водночас юрист Інституту масової інформації зауважив, що обласні адміністрації не зобов’язані висвітлювати діяльність президента.

“Діяльність обласних адміністрацій регулюється Законом України “Про місцеві державні адміністрації”. Закон передбачає, що до компетенції обласних адміністрацій належать питання забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, соціально-економічного розвитку відповідних територій, використання землі, природних ресурсів, охорони довкілля та інші подібні питання. Висвітлення діяльності президента України не входить до компетенції обласних адміністрацій”, – підкреслив Алі Сафаров.

 

За його словами президент немає повноважень, щоб давати прямі вказівки головам адміністрацій, попри те, що він призначає їх саме глава держави.

“Незважаючи на те що голів адміністрацій призначає президент, він не уповноважений напряму давати вказівки головам адміністрацій. Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Якщо посадова особа здійснює під час виконання своїх обов’язків щось зайве, це може бути кваліфіковане як перевищення передбачених законом повноважень, що може тягнути за собою відповідальність аж до кримінальної”, – запевнив юрист.

✅ Стань частиною спільноти «Кут огляду» в facebook та запроси друзів!

 «Кут огляду» ближче до читача!

✅ Коротко і по суті. Підписуйтесь на наш Telegram-канал

✅ Підтримай нас в  Instagram