Святий вечір. 12 пісних страв

Святий вечір. 12 пісних страв

Святвечір це передріздвяний вечір, що припадає на останній день Пилипівського посту. Ввечері 6 грудня на сході першої зірки вся родина збирається за Святою вечерею.

На столі має бути 12 пісних страв і кожна має своє сакральне значення. Обов'язковими вважаються кутя, узвар, борщ, вареники, риба, капуста, гриби та випічка.

Кутя є найголовнішою стравою у Святвечір. Так як головна складова куті це пшениця, то символізує вона вічність. Зерно щороку оживає , тому і символізує відродження і вічність. Складається кутя традиційно з відвареної пшениці. А додають до куті родзинки, мак, мед,горіхи. Сучасні господині взагалі себе не обмежують у складових до куті, додаючи сухофрукти, цукати.

Вареники символізують на столі ситість та достаток. А якщо приготувати вареники з картоплею, грибами чи капустою то взагалі за раз господиня приготує три пісних страви .

Узвар - компот із сухофруктів. Він є символом очищення тіла та душі.

Голубці з грибами - вже сама назва вказує на символічність страви. Адже голуб приносить мир та злагоду.

Риба- це взагалі символ християнства. Тому у Святий вечір обов'язково мають бути рибні страви . А вже смажена риба чи звичайний оселедець буде на столі, то вже вирішувати господині.

Різдв'яний калач- традиційний обрядовий хліб у формі переплетенного кола з отвором посередині.

Капуста з грибами. Взагалі капуста символізує єдність родини. А гриби є символом плодючості. Тож страв з капусти та грибів має бути багато на столі у цей Святий вечір.

А запорукою гарної атмосфери перед Різдвом буде збір всієї родини за столом , щира молитва та любов до своєї сім'ї.

"Кут огляду" ближчий до читача!

Всі новини Бессарабії та України тут і зараз:

Стань частиною нашого товариства у facebook та запроси друзів.

Коротко та по суті: Підпишись на наш Telegram- канал

Підтримай нас в Instagram