Яким буде перший гастромаршрут Бессарабією?

Яким буде перший гастромаршрут Бессарабією?

Чим земля сонця, бринзи та вина буде приваблювати вибагливого туриста?

За матеріалами "Української правди"

Ну, першим реченням вже все вказано! Коли  у віддалених куточках нашої країни люди чують, звідки я родом, то одразу ж питають про вино та бринзу. Україна знає, де шукати ці скарби, але до останніх років майже ніякої роботи в напрямку розвитку туристичних маршрутів Бессарабією не здійснювалося.

Та ми не стоїмо на місці! Знаходяться люди, які хочуть розповісти про наш унікальний край мешканцям всього світу,  - авантюристи, які вкладають всі свої заощадження у сімейну сироварню або невеличке професійне виробництво вина з унікальних сортів винограду, чи перетворення маловідомих етнічних поселень на справжні знахідки для туриста.

Весною 2019 року стартував пілотний проект за підтримки Європейського союзу «Дороги вина та смаку». Винороби, сировари, бессарабські фермери, туроператори та ресторани вже працюють над розробкою першого українського гастромаршруту.

В Ізмаїлі за невеликі гроші можна скуштувати місцеві страви та унікальне вино з полинню. Фото "Українська правда"

Як ми бачимо, головними точками стануть Болград-Криничне-Ізмаїл-Вилкове, але й про Фрумушику, Шабо, Аккерман та невеличкі приватні виробництва не забули.

                         

Захопливий Центр культури вина "Шабо" збирає лише позитивні відгуки.

Якось сумно від того, що Арцизький район на карті не відзначено жодною позначкою. Вважаю, це промахами місцевої влади, через які діставатися нашого містечка такими дорогами не закортить жодному туристові, а також наших підприємців, які не помічають, що вдома потрібно розвивати місцеву самобутність, заради якої сюди будуть приїжджати туристи, залишати гроші та отримувати враження. А нам є що показати! Один з найкращих буджацьких пейзажів зі скіфського кургану, досягнення місцевих художників та цікаві села. Адже саме за цим сюди і їдуть з великих міст! Гаряче повітря, безмежний простір, шаленої краси заходи сонця, тиша та спокій…

Тестування "Дороги вина і смаку" триватиме найближчі два роки. Після чого, в разі успіху, створять подібні маршрути в інших регіонах України, об'єднавши їх в національну систему "гастрономічних доріг".

   

Екс-міністр енергетики Іван Плачков на своїй виноробній "Колоніст" у с. Криничне розвиває культуру вживання українського вина. Фото "Українська правда"

Проект буде цікавий не тільки західним туристам, ласим до східноєвропейську екзотику. Але і українцям, які в більшості своїй не підозрюють, які відкриття для гурманів таїть Одеська область.

P.S. Але слід зауважити, що окрім «хліба та вина», нам неодмінно слід вражати і видовищами! Це Буджак! Тут безмежно цікава історія, традиції, приголомшливі види, унікальні історичні місцини та центри мистецтва! Нам просто треба навчитися прекрасне в тому, з чим живемо поряд, та зуміти розповісти про це людям. Для тих, хто в цьому сумнівається - ловіть посилання на коротке, але приголомшливе відео про наш край(тисніть на виділений текст).