КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБІ "ВАЦАК" НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я: СТАФІЛОКОК, РАК, ДІАБЕТ

КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБІ "ВАЦАК" НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я: СТАФІЛОКОК, РАК, ДІАБЕТ

Ласування солодощами кондитерського дому «Вацак», в яких лабораторна експертиза виявила стафілококові бактерії, може стати для споживача фатальним і привести його на лікарняне ліжко або навіть на прозекторський стіл. Знімальна група «СтопКору» вирушила до Могилева-Подільського. Докладніше про це – у сюжеті Асі Шевченко.

В Україні Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи є провідною установою, адже тут проводиться  діагностика безпечності харчів. Саме сюди виробники з усієї України везуть свою продукцію, щоб переконатися, що в ній немає отруйних речовин. Тож в інституті ще до видачі результатів нам повідомили: з натурального у тортах "Вацак" лише борошно, все інше – хімія, проте вона задекларована виробником.

В експертних висновках все начебто відповідає нормам. Окрім одного показника – Staphylococcus aureus.

"До лабораторії було надіслано 7 зразків кондитерських виробів", – розповідає завідувач науково-дослідного бактеріологічного відділу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Тамара Козицька, – "У чотирьох зразках було знайдено стафілокок, який становить загрозу для здоров'я людини. Стафілокок викликає харчові токсикоінфекції, які можуть закінчитись навіть летально".

Отже, небезпечна бактерія, що зачаїлась у тортиках Вацака, може викликати широкий діапазон захворювань, починаючи з легких шкірних інфекцій та закінчуючи абсцесом, смертельно небезпечними захворюваннями, такими як пневмонія, менінгіт, інфекційно-токсичний шок і сепсис.

До журналістів «СтопКору» потрапили висновки ще однієї незалежної експертизи кондитерських виробів «Вацак». Усі цифри й показники ми попросили прокоментувати Олену Сидоренко – експерта з якості та безпечності харчових продуктів. За її словами, торт «Ніжність», який віддали для дослідження, може викликати геть не ніжні наслідки. Адже вміст трансізомерів жирних кислот тут значно перевищує норму.

«Фактично він нормується на рівні 8, але це вже добовий допустимий рівень. А коли він перевищує, то це має вкрай негативний вплив. Вони діють на клітинному рівні, порушують ліпідний обмін, порушують еластичність оболонки клітинної мембрани. В результаті ми маємо проблеми з обміном, онкологічні захворювання, потенційне збільшення ракових клітин. Також звичайні алергії, шкірні захворювання, нейродинамічні захворювання», – наголошує пані Олена.

Проблеми з серцем, онкологія, цукровий діабет – це лише кілька хвороб, які може викликати регулярне вживання продуктів з трансізомерами. Особливо небезпечні вони для дитячого організму. Саме тому вчені й медики у всьому світі оголошують їм війну. А в деяких країнах трансізомери взагалі давно заборонені, наприклад, у США чи Скандинавських країнах. Натомість у вітчизняних тортиках «Вацак» замість максимально дозволених 8 – цілих 11. Щоправда, таке  порушення технології може допомогти отримати вищий прибуток. Але і це ще не все.

Як зазначає експерт, у продукції також виявлено надмірний вміст дріжджів: норму перевищено в 4,3 раза. Це може викликати у споживачів щонайменше проблеми з травленням, з виділенням токсичних продуктів життєдіяльності. Тобто «букет» наслідків від вживання солодощів Вацака може поповнитись ще й отруєнням та алергіями.

Результати проведеної експертизи «СтопКор» передає до державної служби з питань безпечності харчових продуктів і чекатиме на швидке реагування.

Комментарии   

Алла
0
Проделки" Рошен"
Нездоровая конкуренция....
Ответить

Добавить комментарий

Защитный код
Обновить